posiłki wegetariańskie
2000 kcal wegetariańskie Wegetariańskie

Jadłospis wegetariański 2000 kcal

Śniadanie:

  • Jajecznica z warzywami (400 kcal)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cukinii
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kromki chleba razowego

Sposób przygotowania:

  • Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej masło. Dodaj warzywa i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
  • W oddzielnej misce roztrzep jajka i dopraw solą i pieprzem.
  • Dodaj jajka do warzyw na patelni. Smaż, mieszając, aż jajka się zetną.
  • Podawaj z pieczonym chlebem razowym

Makroskładniki:

  • Białko: ok. 20 g, 
  • Tłuszcze: ok. 25 g, 
  • Węglowodany: ok. 25 g

Śniadanie II:

  • Koktajl jagodowy z białkiem jajka (ok. 250 kcal)

Składniki:

  • 1 szklanka jagód
  • 1/2 banana
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 białko z jaja
  • 1 łyżka miodu
  • lód do podania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji
  2. Podawaj z lodem (opcjonalnie)

Makroskładniki

  • Białko: ok. 10 g, 
  • Tłuszcze: ok. 5 g, 
  • Węglowodany: ok. 30 g

Obiad:

  • Klops z ciecierzycy z warzywami (ok. 450 kcal)

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cukinii
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, zioła wedle uznania

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek podsmaż na odrobinie oleju.
  • Dodaj paprykę i cukinię do cebuli i czosnku i smaż kolejne kilka minut.
  • W misce połącz ugotowaną ciecierzycę z warzywami, dorzuć jajko, mąkę, przyprawy wedle uznania i dokładnie wymieszaj.
  • Formuj kotlety z ciecierzycy

 Makroskładniki

  • Białko: ok. 20 g, 
  • Tłuszcze: ok. 10 g, 
  • Węglowodany: ok. 60 g

Podwieczorek:

  • Naleśniki z twarogiem i jagodami (ok. 350 kcal)

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki twarogu
  • 1/4 szklanki jagód
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki (oprócz jagód) wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy
  • Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju układaj małe porcje ciasta i smaż przez ok 2-3 minuty z każdej strony
  • Podawaj z twarogiem i jagodami oraz polany miodem

Makroskładniki:

  • Białko: ok. 15 g, 
  • Tłuszcze: ok. 10 g, 
  • Węglowodany: ok. 45 g

Kolacja:

  • Quinoa z warzywami i serem feta (ok. 450 kcal)

Składniki:

  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 szklanki pomidorów
  • 1/4 szklanki sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Gotuj komosę ryżową według przepisu na opakowaniu
  • Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj warzywa i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
  • Dodaj ugotowaną komosę ryżową i pomidory, dorzuć ser feta.
  • Dopraw solą i pieprzem wedle uznania

Makroskładniki

  • Białko: ok. 15 g, 
  • Tłuszcze: ok. 20 g, 
  • Węglowodany: ok. 45 g

Oczywiście, jadłospis ten można dostosować do indywidualnych potrzeb i preferencji. Niemniej jednak, jedzenie warzyw, jagód, nasion i ziaren jest zdrowe i bogate w składniki odżywcze dla wszystkich.

Jeśli jednak ktoś ma jakieś ograniczenia dietetyczne lub alergie, to powinien skonsultować się z lekarzem przed zmiana swojej diety.

Kliknij aby ocenić wpis!
[Wszystkie głosy: 1 Średnia: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *