Spis treści
Śniadanie:
- Jajecznica z warzywami (400 kcal)
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryki
- 1/2 cukinii
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 2 kromki chleba razowego
Sposób przygotowania:
- Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło. Dodaj warzywa i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
- W oddzielnej misce roztrzep jajka i dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj jajka do warzyw na patelni. Smaż, mieszając, aż jajka się zetną.
- Podawaj z pieczonym chlebem razowym
Makroskładniki:
- Białko: ok. 20 g,
- Tłuszcze: ok. 25 g,
- Węglowodany: ok. 25 g
Śniadanie II:
- Koktajl jagodowy z białkiem jajka (ok. 250 kcal)
Składniki:
- 1 szklanka jagód
- 1/2 banana
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 białko z jaja
- 1 łyżka miodu
- lód do podania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji
- Podawaj z lodem (opcjonalnie)
Makroskładniki
- Białko: ok. 10 g,
- Tłuszcze: ok. 5 g,
- Węglowodany: ok. 30 g
Obiad:
- Klops z ciecierzycy z warzywami (ok. 450 kcal)
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy (ugotowanej)
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryki
- 1/2 cukinii
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, zioła wedle uznania
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek podsmaż na odrobinie oleju.
- Dodaj paprykę i cukinię do cebuli i czosnku i smaż kolejne kilka minut.
- W misce połącz ugotowaną ciecierzycę z warzywami, dorzuć jajko, mąkę, przyprawy wedle uznania i dokładnie wymieszaj.
- Formuj kotlety z ciecierzycy
Makroskładniki
- Białko: ok. 20 g,
- Tłuszcze: ok. 10 g,
- Węglowodany: ok. 60 g
Podwieczorek:
- Naleśniki z twarogiem i jagodami (ok. 350 kcal)
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki twarogu
- 1/4 szklanki jagód
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki (oprócz jagód) wymieszaj w misce do uzyskania jednolitej masy
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju układaj małe porcje ciasta i smaż przez ok 2-3 minuty z każdej strony
- Podawaj z twarogiem i jagodami oraz polany miodem
Makroskładniki:
- Białko: ok. 15 g,
- Tłuszcze: ok. 10 g,
- Węglowodany: ok. 45 g
Kolacja:
- Quinoa z warzywami i serem feta (ok. 450 kcal)
Składniki:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryki
- 1/2 cukinii
- 1/2 szklanki pomidorów
- 1/4 szklanki sera feta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Gotuj komosę ryżową według przepisu na opakowaniu
- Cebulę, paprykę i cukinię pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj warzywa i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
- Dodaj ugotowaną komosę ryżową i pomidory, dorzuć ser feta.
- Dopraw solą i pieprzem wedle uznania
Makroskładniki
- Białko: ok. 15 g,
- Tłuszcze: ok. 20 g,
- Węglowodany: ok. 45 g
Oczywiście, jadłospis ten można dostosować do indywidualnych potrzeb i preferencji. Niemniej jednak, jedzenie warzyw, jagód, nasion i ziaren jest zdrowe i bogate w składniki odżywcze dla wszystkich.
Jeśli jednak ktoś ma jakieś ograniczenia dietetyczne lub alergie, to powinien skonsultować się z lekarzem przed zmiana swojej diety.
Kliknij aby ocenić wpis!
[Wszystkie głosy: 1 Średnia: 5]