Przepisy

Pierniczki Świąteczne – najlepszy przepis!

Skąd wzięły się pierniki?

Piernik to słodkie, korzenne ciasto, które wywodzi się z Niemiec. Do jego produkcji używa się imbiru i innych przypraw, miodu i melasy. Piernik jest znany od wieków i początkowo był robiony w kształcie człowieka. Dziś jest on lubiany w wielu różnych formach, takich jak pierniczki i domy z piernika.

Jak zrobić pierniki świąteczne?

Aby zrobić świąteczny piernik, będziesz potrzebował mieszanki piernikowej, miodu, melasy i jajka. Będziesz też potrzebował wałka do ciasta, foremek do wycinania ciastek i blachy do pieczenia. Najpierw rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Następnie, rozwałkuj ciasto na piernik na posypanej mąką powierzchni. Użyj wałka, aby rozwałkować je do grubości około 1/4 cala. Wytnij kształty za pomocą foremek do ciastek i umieść je na blasze. Piecz pierniki przez 10-12 minut. Po upieczeniu, możesz dodać glazurę lub polewę z lukru. Jeśli chcesz być naprawdę świąteczny, możesz nawet dodać czekoladowe ozdoby.

Prosty przepis na pierniczki świąteczne. Co zrobić, by były miękkie?

Prosty przepis na świąteczne pierniczki można bez problemu wykonać w domu z kilku kluczowych składników. Aby były miękkie, użyj w cieście świeżego imbiru i mielonych goździków i pamiętaj, aby ich nie przegotować. Aby nadać im świąteczny charakter, spróbuj dodać do ciasta szczyptę gałki muszkatołowej lub cynamonu. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach, dodaj do ciasteczek lukier lub jadalne dekoracje.

Wykonanie. Jak zrobić pierniki świąteczne krok po kroku?

Aby zrobić piernik, będziesz potrzebował mieszanki piernikowej, sody, przyprawy korzennej i miodu. Wlej mieszankę piernikową do miski, następnie dodaj sodę i przyprawę. Dobrze wymieszaj.

Następnie do mieszanki wlewa się miód i miesza, aż będzie dobrze wymieszany. Następnie ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni do grubości około 0,5 cm.

Za pomocą foremki wykrawa się kształty z ciasta, a następnie umieszcza się je na blasze do pieczenia. Polewa się je mieszanką wody i cukru, a następnie piecze w niskiej temperaturze, aż staną się twarde.

Jak dekorować świąteczne pierniki?

Do dekoracji pierników potrzebne będą:

-1/2 filiżanki melasy

-1/2 szklanki ciemnego syropu kukurydzianego

-1 łyżeczka mielonego imbiru

-1/4 łyżeczki mielonych goździków

-1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

-1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

-1/2 szklanki mąki uniwersalnej

-2 łyżki stołowe niesolonego masła, zmiękczone

-1 duże jajko

-Królewski lukier lub kupiony w sklepie lukier w puszce

-Sprinkles

Instrukcje:

1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F (175 stopni C). Nasmarować masłem boki formy do pieczenia o wymiarach 9×13 cali.

2. W dużej misce ubij razem melasę, syrop kukurydziany, imbir, goździki, gałkę muszkatołową i cynamon.

3. W innej misce, ubij razem mąkę i masło, aż będzie przypominać okruchy. Wymieszaj jajko, aż dobrze się wymiesza. Dodaj mieszankę mąki do mieszanki melasy 1/2 filiżanki na raz, aż dobrze się wymiesza. Wlać ciasto do przygotowanej patelni.

4. Piec w temperaturze 350 stopni F (175 stopni C) przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć całkowicie przed dekorowaniem.

Kliknij aby ocenić wpis!
[Wszystkie głosy: 2 Średnia: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *